Bayanlarda Ferace Ne Kadar Önemlidir?

Günümüzde tesettüre giren bayanların manto dışında üzerlerine aldıkları tek parça tesettür örtüleri çok kullanılmaya başlamıştır. Bunların birkaç renkte olması ve dikkat çekmemesi asıl amaçtır. Çünkü inançları gereği vücudunun dışını erkeklerin dikkatini çekmeyecek derecede kapama görevi olan bayanların Tesettür şartını da dikkate alarak üstten aşağı tek parça halinde giydikleri ferace isimli tek parça örtü şeklindeki elbiseleri bulunuyor.

Genellikle siyah rengin hâkim olduğu bu örtülerde son dönemde oluşturulan markalar ile gayet modern örtünme şekilleri oluşturulmuştur. Siyah dışında kahverengi veya donuk renklerin hâkim olduğu feracelerde genellikle ön kısımlarında üstten aşağı doğru dikilmiş desenler arasında fermuarlı bölümü bulunmaktadır.

Bu örtü çeşitli toplumlarda kullanılan bayanların dış örtüsü yerindedir. Tesettür yerine geçen bu örtünme ile bayanlar içleri rahat rahat toplumda gezerler ve ibadetlerini yerine getirirler. Manevi yönüyle inancını yaşamak isteyen bayanların örtünme şekillerinden olan ferace isimli boydan örtü kullanımı itibariyle pratiktir.

Oldukça bol kesimi ile yakasından ayakların arka tarafına kadar yani eteklerine kadar uzanan kolları geniş kesimli ve üst bölgesi yarık olan bu kadın elbisesi olan ferace kadınların bildiği pardösü ile çarşaf arasındaki kalan bir kadın giysisi olarak tarif ediliyor.

Kısaca ifade edecek olursak; Ferace kadınların sokağa çıkmadan önce elbiselerinin üzerine giydikleri ek örtü olarak biliniyor. Mantoya benzeyen arkası bol olan yakasız elbise olması sebebiyle arkası yere kadar uzanan tek parça elbise. Zamanında dervişlerinde kullandıkları hırka tarzı elbiselere de ferace denilmektedir.

1848 yılından sonra ilmiye sınıflarında giyilen bol elbise anlamında da kullanılıyor. Yalnız zamanımızda sadece bayanların tesettür amacıyla kullandıkları örtünün adına da ferace denilmektedir. İslam dininde bayanların örtünme ihtiyacını tamamen karşılayan bu örtü ile kadınlar dışarıya çıkmadan önce üst elbiselerinin üstüne geçirdikleri bu örtü ile çok rahat etmektedir.

Çünkü çok kapsamlı olmasına rağmen oldukça ince olması hava alması ve dış ortamdan her türlü şekilde koruması ile tercih edilmektedir. Her kadın için önemli olan örtünme ihtiyacı karşılamak amacıyla fermuarlı veya düğmeli olan feraceler tek parça olması nedeniyle kullanışlıdır.

Bir cevap yazın